Международният ръководен орган на стрелбата с лък е Международната Федерация по Стрелба с Лък (ФИТА), наричана днес Световна Федерация по Стрелба с Лък (СФСЛ). Основана е на 4ти Септември 1931 година в гр Лвов, Полша, от седем държави : Франция, Чехия, Швеция, Полша, САЩ, Унгария и Италия, ФИТА (СФСЛ) служи да насърчава и регулира стрелбата с лък в световен аспект чрез нейните над 145 Асоциации-Членки (Национални Федерации или Асоциации), както и да следва неизменно Олимпийските Принципи. Тя има за цел да създава и тълкува Правилата на СФСЛ, както и да осигурява организацията на Световни Първенства и други международни състезания.

fita_history.jpg

Photo Courtesy Emil Heilborn: Congress Luncheon at 1931 World Championships Lwow, Poland

 

Първоначалното учредително събрание е било сформирано от следните личности: Гастон Куентин, Гастон Дукател и Пол Демар (Франция), Калман фон Кендереши (Унгария), Атилио Батистони (Италия), Бронислав Пиерчала, Капитан Миечислав Фуларски и Г-жа Жан Курковска (Полша), Генерал Ж. Акерман и Емил Хилброн (Швеция), Беда Пилоти, Йан Хорн и Йарослав Фиала (Чехия), Дж. К. Боулз (САЩ), към които се е присъединил и Генерал Чарлз И. Макуоид от името на Стрелците с Лък на Британия.
Те приемат Устава и Регламента на състезанията и първото предложение от името на ФИТА тогава, което изисква от Международния Олимпийски Комитет (МОК) да представи и въведе наново Стрелбата с Лък в Олимпийската Програма.
Конгресът е най-високият ръководен орган на Международната Федерация по Стрелба с Лък и заседания се провеждат на всеки 2 години във връзка с организирането и провеждането на Световните Първенства на Открито.
Между провеждането на два Конгреса, Световната Федерацията по Стрелба с Лък се управлява от Съвета на ФИТА (днес СФСЛ) чиито Председател, Заместник-Председатели и Членовете на Съвета се избират за мандат от четири години.
Работещи в рамките на ФИТА (днес СФСЛ) с цел подобряване на спорта са създадените Постоянни Комисии. ФИТА (днес СФСЛ)  също е създала Временни Комисии.

Текстът е предоставен на база превод на информация, взаимствана от интернет страницата на СФСЛ.  www.archery.org